Блокування легітимних веб-сайтів

(enigma.ua, blogs.korrespondent.net тощо)

На жаль, факту блокування Enigma.ua та низки інших веб-сайтів приділяється занадто мало уваги в ЗМІ та соціальних медіа. А ось дуже шкода, тому що це якраз ті перші кроки з наближення нашого суспільства до тоталітаризму, про які ми з колегами попереджали вас ще за часів блокування російських веб-сайтів та соціальних мереж.

Давайте я спрощу для вас ситуацію. Відтепер, якщо якомусь/якійсь судді цього захочеться, “заблокувати” в Україні можна будь-що. Ще раз, щоб заблокувати медійний ресурс, достатньо переконати одну людину в тому, що якийсь контент на цьому ресурсі підпадає під критерії, визначені в анти-конституційному указі, згідно з яким попередня влада типу заблокувала ВК, Однокласники та решту пацакської шушвалі. Ми з колегами попереджали тоді, що даючи державі владу над нашим доступом до інформації, ми даємо їй змогу маніпулювати цією владою. І що найгірше, цей дозвіл пошириться на, та перейде у спадок до наступного уряду.

Узурпація контролю за доступом до інформації в інтернеті — це волога мрія будь-якого популіста, з яких, як відомо з історії, виходять досить пристойні тоталітарні диктатори. Зараз цього ще не помітно, але вже настав час нагадувати, що “ми ж вам казали.”

Що можна зробити? Для початку, було б чотко, якщо хтось би оце наважився моніторити подібні судові рішення та оновлювати “мапу несвободи” українського вебу. Динаміка розвитку подій підкаже наступні кроки. Скоріш за все свободу, яку ми так вигідно обміняли на швидку політичну дію під гаслом “дуси пацаків”, доведеться все ж таки виборювати взад, щодо методів прогнозів не роблю.

Але як мінімум варто розпочати (нарешті) використовувати якийсь пристойний VPN з виходом в цивілізованій країні десь в Бенелюксі чи Північній Європі. Згадаєте мої слова, ця штука вам ще знадобиться. І пам’ятайте — інтернет-провайдер вам в цій ситуації не друг, а скоріш навпаки. Провайдер тут для того, щоб заробляти свої бабки, і він змушений виконувати правила гри, нав’язані йому державою.

І ані провайдеру, ані державі, ані будь-кому в цьому світі немає діла до того, які сайти ви відвідуєте, якщо цим ви прямо не порушуєте закон.


Залишити коментар