Про безглуздість однобічного погляду на життя

Цього разу на прикладі новорічної ялинки

Увесь наступний місяць в соцмережах волатимуть прибічники “збереження лісів”, які закликатимуть вас відмовитися від купівлі натуральної ялинки на свята. За їхньою версією, альтернативний підхід із використанням штучної ялинки, яка вироблена з пластику з використанням екологічно небезпечних технологій, та яка після 3–5 років використання забруднюватиме собою нашу планету протягом декількох століть, — це ліпший варіант, аніж натуральна ялинка, яка протягом часу свого виробництва виробляє кисень, а після використання перетворюється на натуральні добрива.

Де тут логіка? Її тут немає. Чому? Тому, що проблема розглядається крізь щилину однобічного погляду на життя. Складна екологічна проблема вирубки лісів спрощується до популістського заклику відмовитися від сприяння цій вирубці. Запропонована ж альтернатива, якщо трохи поміркувати, набагато гірша, адже на “подумать” в популістів часу немає: їм потрібен простий та інтуїтивно прийнятний заклик до дії.

Ось так зброя популістів — прості відповіді на складні запитання — руйнує екологію планети. Як це виправити? Погялнути на проблему ширше. Чи справді штучна ялинка — краща альтернатива натуральній? Ні. Чи єдина ця альтернатива? Теж ні. Тому що проблема не стільки в тому, що ліси вирубаються (адже цього не уникнут), а в тому, що вони не відновлюються.

Крок за кроком можна прийти до висновку, що використання натуральної ялинки краще для екології та корисніше для економіки — за умови ефективного регулювання відповідного ринку. Якщо притиснути браконьєрів, запровадити жорсткий контроль над продажем натуральних ялинок, стимулювати таким чином виробництво — висадку садженців та збільшення площ відповідних лісництв, провести інформаційну кампанію під гаслом “купуй натуральне та ліцензоване”, ситуацію вдасться покращити і дуже швидко.

А то тут, бляха, Чілі від пластикових пакетів відмовляється, а ви штучну ялинку купляєте…


Залишити коментар