Різниця між корпоративною та продуктовою безпекою

Серед українських організацій чи не найчастіше до нас звертаються ІТ-компанії. Тому хочеться розповісти про певний накопичений досвід. Цілком можливо, він стане в пригоді іншим організаціям в цій вертикалі, а може й організаціям з інших галузей. Тому якщо у вас є знайомий CIO/CTO ІТ-фірми, покажіть йому цей текст. Він писався для нього.

Звернення ІТ-компанії приблизно в одному випадку з десяти відбувається з власної ініціативи. В решті випадків причиною такого звернення є вимога замовника чи потенційного замовника її послуг. На відміну від багатьох моїх колег, я такий підхід вважаю цілком правильним, практичним та економічно виправданим. Ці компанії пишуть код буквально на замовлення. Цей код в більшості випадків приносить вигоду замовникам та робить життя багатьох тисяч людей комфортнішим та зручнішим. Тому вимагати від ІТ-компаній піклуватися про безпеку мають право або їхні замовники, або клієнти замовників. Якийсь віртуальний Вова Стиран може звісно походити поскиглити про гнітючу картину в безпеці ПЗ, але краще б він з однодумцями відкрив локальний чаптер OWASP та зробив знання про безпеку доступними в його регіоні для тих компаній та професіоналів, яким це потрібно. Що він, власне, і робить.

Але, при цьому звернення «по безпеку» від ІТ-компаній відбуваються трохи безсистемно і тут давайте зупинимось докладніше. Причина ховається в дуалізмі поняття про безпеку в будь-якій організації, яка створює інформаційні продукти або сервіси. З одного боку, є організаційна безпека: захист інформаційних систем та мереж, охорона інтелектуальної власності, виконання вимог місцевих та міжнародних регуляторів тощо. Тобто, захист інтересів бізнесу як сутності: щоб він не збанкрутував, а його керівники не сіли у в’язницю. З іншого боку, є безпека інженерна: захист власне продуктів та сервісів від зловживань неавторизованих осіб, захист користувачів та їхніх даних від наслідків таких зловживань, а також захист бізнес-моделі як від третіх осіб, так і від авторизованих користувачів (наприклад, ліцензування ПЗ або DRM). Тобто, захист продукту діяльності бізнесу та можливості його перетворити на прибуток.

Годі й казати, що ці дві “безпеки” є досить різними галузями знань. На жаль, цей факт відомий далеко на всім керівникам. Деколи це призводить до того, що за Application Security в компанії відповідають операційні ІБшники, що стає причиною купи непорозумінь та додаткового “тертя” в стосунках ІТ та бізнесу. Трохи рідше, програмістів з продуктової розробки обтяжують операційними завданнями — оце коли розгорається справжня драма. В казці із щасливим кінцем, в обох випадках всі дійові особи зрештою досягають консенсусу та розподіляють обов’язки більш-менш органічно. В протилежному разі, деколи доходить до робочих конфліктів, і тоді все залежить від дипломатичності та професіоналізму його учасників.

Щоб зробити життя керівників ІТ-фірм та їхніх підлеглих трохи простішим, я сформулюю простий алгоритм прийняття рішення щодо того, яка саме безпека потрібна організації, та як рухатися в напрямку її досягнення.

1. З’ясуйте, що ви захищаєте:
А:
фірму, з усіма її активами, персоналом, фінансовими таємницями, від дій кіберзлочинців та наслідків дії законів та галузевих стандартів,
чи
Б: продукт/сервіс, який ця фірма виготовляє, від атак кіберзлочинців та зловмисних дій користувачів.

А.2. У першому випадку довіряйте виконання задачі спеціалістам з безпеки, які займаються технічним захистом інформації та організаційними заходами ІБ. Такі спеціалісти виходять, наприклад, з горнила кадрової кузні банківської системи, або з класичних ІТ-інтеграторів та дистриб’юторів. В минулому вони зазвичай працівники операційних підрозділів ІТ: системні та мережеві адміністратори. Деколи — працівники правоохоронних органів.
Ключові слова: CISSP, CISM, Information Security, Security Administration.

Б.2. У другому випадку довіряйте виконання задачі спеціалістам з безпеки програмного забезпечення. Такі спеціалісти менш поширені на ринку праці та володіють дещо іншими навичками. В минулому вони програмісти, тестувальники або ж розпочали кар’єру одразу ж в Application Security. Скоріш за все, вони беруть участь в програмах Bug Bounty у вільний час.
Ключові слова: OSCP, OSCE, Application Security, Bug Bounty, White-Hat Hackers.

А.3. Методичних рекомендацій та галузевих стандартів (тобто вказівок, як будувати безпеку, коли не знаєш, як це робити) у першому випадку навіть занадто багато. Скоріш за все ви матимете справу з ISO 27001, SOC 2, NIST, CIS або іншим фреймворком. Беріть це до уваги, коли обираєте виконавців та керівників операційної ІБ.

Б.3. Щодо безпеки ПЗ, тут рекомендацій теж вистачає, а ось із стандартами поки що все глухо (і на мою думку це добре). Рекомендації з безпечної розробки можна шукати по ключових словах OWASP, SAMM, SDL, NIST. Керівники функцій безпечної розробки повинні мати не лише образне уявлення про ці процеси, але й вміти їх ефективно впроваджувати та вдосконалювати.

А.4. Залучення зовнішніх консультантів до технічної та організаційної ІБ може відбуватися в багатьох форматах, але зазвичай це або побудова чогось швидше, ніж ви можете це зробити самотужки, або перевірка якості ваших заходів безпеки. Аудит та консалтинг в цій галузі досить прибуткові види діяльності, якщо ви розумієте про що я. Тому тут треба бути дуже уважними на всіх стадіях формулювання та виконання проєктів, адже скоуп розповзається з першого дня, а невраховані очікування можуть виявитися на завершальних стадіях.
Ключові слова: CISA, CISSP, ISO27001LA, ISO27001LI, Penetration Test, Security Audit.

Б.4. Залучення зовнішнього ресурсу до процесів безпечної розробки можливе майже на всіх стадіях побудови ПЗ за виключенням, хіба що, формулювання бізнес-ідеї. Дизайн, архітектура, планування, реалізація, тестування, міграція, підтримка, робота з інцидентами — всі ці та інші фази можуть виконуватися як власними силами, так і виноситися на аутсорс. Але є один момент: на певному етапі розвитку проєкту існування власної внутрішньої функції стане набагато ефективнішим та вигіднішим. Використання послуг незалежної перевірки/тестування безпеки та ad-hoc консалтинг, скоріш за все, доведеться залишити, але в ході розробки, вдосконалення та інтеграції продукту стане актуальним власний спеціаліст з безпеки ПЗ або навіть цілий підрозділ.
Ключові слова: OWASP, OSWE, OTG, ASVS, SAMM, Application Security Assessment, Application Penetration Test.

5. Розміщення підрозділу безпеки в організаційній структурі — окрема складна та драматична тема. Багато прихильників “хороших практик” управління безпекою наполягають, що підпорядкування CISO (Chief Information Security Officer) до CIO — погана ідея, адже таким чином виникає конфлікт інтересів: ІТ-директор наполягає на доступності та продуктивності систем та сервісів, коли керівник ІБ накладає на них купу обмежень. У випадку організаційної безпеки, можливо, це твердження і є доцільним, але коли мова йде про підпорядкування безпеки до CTO в продуктовій організації — конфлікт кудись зникає, адже саме СТО зацікавлений в безпеці сервісів та продуктів, що розробляються.

Сподіваюся, ці нотатки допоможуть вам правильно зорієнтуватися в тематиці та обрати правильну стратегію. Або принаймні зекономлять трохи часу.

Залишити коментар