Що вам треба знати про коронавірус

За час від написання першого посту про COVID-19 я спробував розібратися в джерелах та перспективах пандемії. Деякі знахідки я опублікував у Facebook та Telegram, але тут наведу лише короткий дайджест та найкращі джерела, які мені вдалося знайти. Все англійською, пробачте.

За час від написання першого посту про COVID-19 я спробував розібратися в джерелах та перспективах пандемії. Деякі знахідки я опублікував у Facebook та Telegram, але тут наведу лише короткий дайджест та найкращі джерела, які мені вдалося знайти. Все англійською, пробачте.

Ось цей пост на Медіумі регулярно оновлюється та містить дуже багато зрозумілої аналітики відомих наразі даних, а також досить резонні прогнози.

Вплив коронавірусу на популяцію

Ці подкасти Сема Харріса містять дуже багато роз’яснень. Вам навряд чи вдасться змінити думку когось, хто “не розуміє хайпу”, але самим розібратися буде цілком можливо.

Все це дуже цікаво, але що конкретно робити? Головна задача кожного: заразитися якомога пізніше. Віруси еволюціонують в бік зниження летальності. Чім пізніше ви отримаєте вірус, тим більше він послабиться в організмах попередніх носіїв. Таким чином ви зробите свій внесок у відтермінування піку епідемії та зниження навантаження на систему охорони здоров‘я.

Як цього досягти? Досить просто.

  1. Мінімум фізичного контакту. Жодних обійм чи рукостискань. На наступні декілька місяців це – нова норма ввічливості.
  2. Мінімум соціальної активності. Зустрічі, концерти, очне навчання, робота в офісі – все це підсилювачі епідемії. Ці слова вимагають тимчасового виключення з нашого лексикону.
  3. Підсилені правила гігієни. Миття рук декілька разів на день. Табу на торкання обличчя, рота, носа, очей.

Які в нас перспективи? Все не дуже оптимістично, але й не фатально.

  1. Скоріш за все, COVID-19 перехворіє в районі 75% населення Землі.
  2. Приблизно 80% перенесуть його в легкій формі – не складніше за грип.
  3. 13-15% вимагатимуть госпіталізації.
  4. 1-3% вимагатимуть інтенсивної терапії, штучної вентиляції, медичної коми тощо.
  5. Рівень смертності складе від долі відсотка до 4-5%. Конкретна цифра залежить від того, наскільки крутою буде епідемічна крива. Тобто, від нас з вами.
  6. Найоптимістичніша дата готовності вакцини – перший квартал 2021. Дата її надходження комусь поза зоною ризику – кінець 2021.

Особисто я сподіваюся, що це лише попередження. Постріл у повітря, яким планета дає нам команду підготуватися до тотальної пандемії, яка ще чекає на нас у майбутньому. Глобалізація та розвиток науки неодмінно призведуть до чогось дійсно катастрофічного. Сподіваюся, цей коронавірус навчить нас протидіяти вчасно та дієво. А не так, як зараз.

Час покаже. Бережіться.

Залишити коментар