Як росіяни маніпулюють демократичними процесами

та як перевірити, чи є ви жертвою таких маніпуляцій

Напередодні виборів хочу нагадати просту схему, яку останні 5 років використовують російські пропагандисти для дестабілізації демократичних країн перед виборами. Ця схема добре зарекомендувала себе в США, Великобританії та Європі, наразі її використовують в Україні. Алгоритм дій дуже простий, я б навіть сказав тупорилий. Але воно працює, тому особливих змін не відбувається й цього разу.

Отже, розпочинається все із створення великої кількості облікових записів в соціальних мережах. Ці акаунти ведуть нормальну активність, постять котиків та репостять новини, які не мають прямого стосунку до політики. Додають одне одного в друзі, а також розсилають запрошення усім навколо себе, адже більшість користувачів все ще приймає інвайти від усіх без розбору.

Далі, ці фейкові акаунти, або, як їх ще називають, боти, створюють спільноти: сторінки та групи. Сторінки починають постити контент певного політичного забарвлення, як то “Х — наш кандидат”, “Ні корупції в Україні”, “За все хороше проти усього поганого” тощо, а ці пости розміщають в групах. Боти масово залучаються до цих груп, а також запрошують в групи та на сторінки “друзів” та користувачів, які лайкнули пости на сторінках. Звісно ж, на цьому етапі відбувається все та ж сама тупенька активність із розміщення досить “рівних” постів та новин, які не викликають обурення та не спонукають до дій. Адже на другому етапі мета ще не в цьому — головне згуртувати та кластеризувати якомога більші популяції користувачів та відокремити ті проекти — сторінки та групи — які виявилися найбільш популярними. В результаті з десятків груп та сторінок “в топчік” вибиваються буквально 2–3, але при цьому сторінки мають шестизначні кількості лайків, а групи — десятки тисяч членів.

Подальша активність “проектів” видозмінюється, але не дуже. Відбувається той самий “рівний” постинг по алгоритму “прокинувся, взяв телефон, подивився першу сторінку Української правди, розмістив на сторінці/в групі посилання на 2–3 тематичні новини”. Але тепер раз на п’ять-десять постів вони розміщують повідомлення, які трохи відрізняються від загального фону. Так починають робитися “ін’єкції” потрібної ворогу інформації. Таким чином вкидаються корисні замовнику фейки та інші меседжі, маніпулюючи якими можливо вплинути на світосприйняття фокусної аудиторії. Такий вплив рідко буває різким: спочатку щось ставиться під сумнів, в наступному пості пропонується альтернатива, в ще наступному — “докази”, а далі вже йде пряме заохочення до певних дій та рішень. Все як книжка пише.

Інтенсивність викидів досить стабільна, адже більшість із нас нині живе в 24-годинних інформаційних циклах і на ранок наступного дня навіть найсенсаційніша сенсація здається вже не такою важливою, адже нам підвезли нового лайна і згодовують його по цих налагоджених каналах збуту. Якщо ви придивитесь до декількох окремих “проектів”, ви побачите, що всі вони здійснюють дії більш-менш синхронно та не паряться щодо власного викриття: переважна більшість користувачів соцмереж досить легко піддаються впливу. А решта, хто все ще зберігає рештки контролю над власним споживанням інформації, все одно не встигне протидіяти: спроби розвінчати фейк безперспективні, адже його актуальність зникне протягом доби, і фокус натовпу перемкнеться на нову тему.

Цей принцип — викид дезінформації в масиви правдивих даних — використовується пацаками вже досить давно і спостерігався в декількох витоках електронних листів. Тоді в легітимному листуванні були “розмішані” компрометуючі документи. В імейлах виявити фейки набагато простіше, якщо мати доступ до їхніх оригіналів. В соціальних мережах виявити фейки набагато складніше, адже робити це доводиться надзвичайно швидко та в дуже стохастичному середовищі, яке кардинально змінюється буквально щодоби.

Як зрозуміти, що ви є об’єктом маніпуляцій за цим сценарієм? Скоріш за все, ви підписані на одну або декілька “неофіційних” сторінок підтримки тих чи інших кандидатів або політичних ідей. Також, ви можете належати до відповідних тематичних груп. Але найгірше, що це навіть не обов’язково. Адже коли жертвами схеми стають ваші друзі, ви автоматично стаєте свідками їхньої активності в таких “проектах” у вашій стрічці.

Як зрозуміти, що ваша свідомість постраждала від такого сценарію? Зверніть увагу на ваше ставлення до актуальних проблем вашого регіону або країни в цілому.

Чи відчуваєте ви негативні емоції до певної категорії співгромадян, або ж до усіх тих, хто не належить з вами до однієї умовної групи?

Чи відчуваєте ви, що протягом останніх місяців ваше ставлення до політичної ситуації в країні суттєво змінилося?

Чи відчуваєте ви, що вашим настроєм на майбутніх виборах керує не логічний розрахунок та планування майбутнього, а відчуття обурення та невдоволення теперішнім та минулим, які ви не відчували ще пів року тому?

Якщо відповідь на одне з цих питань “так”, у мене для вас погані новини. Я не ставлю під сумнів ваш IQ, освіченість та психічну стабільність, тому що ці фактори не впливають на те, як легко люди піддаються соціальній інженерії. Але схоже на те, що ви стали жертвою маніпуляцій.

На жаль, вже запізно щось змінювати — видалятися з маніпулятивних груп, відписуватись від сторінок та занадто вразливих френдів. Все, що я можу порадити вам, це зробіть собі відпустку від соціальних мереж та інтернету загалом. Можливо, вам вдасться стабілізуватися, якщо буде вимкнено постійне джерело подразнення. Сподіваюся, що так.

Залишити коментар