Важливі справи зробити в січні

Важливі справи зробити в січні

Зараз початок року і дуже важливо не відкладати важливі щорічні справи. Тому що можна так допрокрастинуватися до наступного січня і так далі. Були, знаємо.

Отже, що варто зробити в січні.

  1. Змінити паролі, які ви мусите тримати в голові. Тобто щонайменше ваші паролі на вхід до комп’ютера, розблокування смартфона та парольного сейфа. Вони повинні змінюватися щонайменше раз на рік, то чому б не зробити це зараз?
  2. Перевірити, що у вас є резервна копія найкритичніших даних. Уявіть собі, що пожежа, повінь, землетрус або кіберполіція забрали всі ваші електронні пристрої. Чи є у вас в начці смартфон із синхронізованою БД ваших паролів до всіх хмарних сховищ, зашифрованих віртуальних дисків, електронних гаманців, облікових записів дистанційного банкінгу, і звісно ж, соціальних мереж, месенджерів та електронної пошти? Без яких зупиняться ваші робота або бізнес, та доведеться скасувати наступну відпустку?
  3. Перевірити, що на всіх ваших супер важливих облікових записах встановлено двофакторну автентифікацію і це не SMS. Що всі ваші другі фактори зберігаються щонайменше у двох екземплярах (наприклад на смартфоні та в комп’ютері), а резервні коди встановлено та збережено в надійному місці. Перевірити все те саме в найкритичніших облікових записах ваших рідних та близьких.
    https://myaccount.google.com/signinoptions/two-step-verification
    https://www.facebook.com/security/2fac/settings
    https://www.instagram.com/accounts/two_factor_authentication/
    https://account.live.com/proofs/manage/additional?mkt=en-US&refd=account.microsoft.com&refp=security&fref=security.banner.two-step

Знайти посилання на інструкції, як ввімкнути другий фактор, можна тут: https://twofactorauth.org

  1. Перевірити, які додатки мають доступ до ваших важливих даних. За рік таких паразитів могло накопичитися чимало. Ось перелік посилань на відповідні сторінки у важливих сервісах. Під час перевірки пам’ятайте правило буравчика: якщо ви не можете згадати що це, краще це видалити.
    https://myaccount.google.com/permissions
    https://www.facebook.com/settings/?tab=applications
    https://instagram.com/accounts/manage_access
    https://account.live.com/Consent/Manage
    https://www.dropbox.com/account#applications
    https://www.linkedin.com/psettings/permitted-services
    https://twitter.com/settings/applications
  2. Почати користуватися VPN якщо ще ні. У 2020 році немає виправдання наївному ставленню до приватності. Розумники, які вважають, що чесним людям немає чого приховувати, можуть викласти свої логіни та паролі в коментах. Правда полягає в тому, що приватність важлива не тому, що у вас є що приховувати, а тому, що це не їхня псяча справа. А захищатися нині доводиться від провайдерів інтернет, власників веб-сайтів, роботодавців та держустанов. У світі стільки охочих дізнатися про вашу поведінку в усіх подробицях, що перераховувати всіх не вистачить жодного терпіння. Тому просто спробуйте закрити це питання найдоступнішим способом: скориставшись надійним VPN-сервісом (радити не буду), або створивши власний VPN-сервер згідно з інструкцією тут: https://bit.ly/3asyi8L

Всім безпечного року. Бережіться.

Залишити коментар