УніКальний досвід України в кібервійні

Мінцифри звітує, що досвід України в протистоянні Росії в кібервійні — унікальний. І його треба використовувати і т.д. Не дуже унікальний гоу-гоу дансер від ІТ в коментарях скандує про інновації та про те, що Україна — країна стартапів і країна-стартап.

Наводжу різкість. Коли тебе п**дять, це не досвід. Це страждання. Досвід, це коли ти даєш здачі і дивишся, що з того буде. Кому треба, ті вже давно цей досвід напрацьовують та використовують. А держава Україна поки що лише з занепокоєнням та цікавістю роздивляється, як її б‘ють та скільки лайна вибивають. «Адже кал цікавий, а цікавість — то погляд в майбутнє», як казав класик.

Є в бізнесі така приказка, «fake it till you make it». Залежно від області застосування, це можна трактувати по-різному: від геніальної стратегії до цинічного на**алова. Наприклад, якщо у вас немає ані спеціалістів, ані досвіду, ані часу здобути перше і друге, то сунутись в державний тендер на закупівлю відповідних послуг лише тому, що засновники вашої фірми бухають в сауні із профільним замміністра — це буде цинічне на**алово. А ось претендувати на нову посаду, яка дещо складніша та амбіційніша за попередню — це геніальна стратегія. Головне в‘вязатися, а там розберемось. Безвихідь ситуації створить ідеальні умови для розвитку і ви це зробите. А поки що, посміхайтесь та удавайте, що все під контролем.

Fake it Till You Make It стало генеральною стратегією уряду Зеленського. Тому що, як не крути, а ця команда вміє та любить грати. Але за періодом удаваної готовності взяти відповідальність за долю країни неодмінно прийде час, коли цією долею доведеться опікуватися. І ані президент, ані уряд, ані парламентська більшість до цього не готові. Для трансформації з дешевих імітаторів у державних діячів було занадто мало часу.

Звісно, я суджу лише з того, що бачу, та в чому розбираюся. Але в тій темі, де багато хто вважає мене експертом, дії поточної влади не витримують жодної критики. І я маю нахабність екстраполювати ці спостереження на інші галузі. Якщо Україна це стартап, то мушу нагадати, що базовий рейт успішних стартапів це 2%. А ще класик казав, «навіщо вам погляд у те, чого у вас нема?»

У школі мого малого на вході до кабінету директора довший час висів портрет Порошенка і це мене дуже бісило. Тепер там висить горщик із квітами.

Залишити коментар