Як популярні додатки слідкують за вами

Стислий переказ попередніх серій:
1. Нова цифрова “економіка дії” сконцентрована на масовому колекціонуванні вашої поведінкової інформації.
2. Алгоритми машинного навчання трансформують ваші метадані в поведінкову аналітику.
3. Метадані – це подробиці ваших дій, а не їхня суть. Зокрема в месенджерах важливо з ким, скільки, як часто, в якому об’ємі та звідки територіально ви спілкуєтесь, а не те, що конкретно ви там пишете.
4. Метадані – це ресурс сучасної економіки, який “наглядові капіталісти” викачують з користувачів за допомогою різноманітних трекерів.
5. Лідер в новій економіці спостереження – Гугл. Компанії Фейсбук, Майкрософт та Амазон намагаються складати конкуренцію. Решта – аутсайдери та імітатори, але природного ресурсу поки що вистачає усім.

Сьогодні не буде глобальних тем та запозичених думок. Давайте краще подивимось, які трекери вбудовані в популярні мобільні месенджери.

Отже, Viber. Одразу кажу, це один з найгірших прикладів. В додатку встановлено 12 трекерів. Серед них:
1. Adjust – маркетинговий трекер поведінкової аналітики. Заточений під ідентифікацію користувачів, створення персональних профілів, розширення аудиторії та решту маркетерських штучок.
2. AppMetrica – трекер від російської компанії Яндекс. Займається поширенням реклами та поведінковою аналітикою.
3. AppNexus – трекер компанії Xandr, яка належить американському телеком-гіганту AT&T. Що може бути краще, ніж кореляція активності користувача мобільного із його діями в мобільній мережі?
4. Braze, раніше відомий як Appboy – маркетинговий трекер, досить популярний в різних вертикалях бізнесу. Серед клієнтів KFC, Microsoft, okcupid, ABC News, GAP, CITI та інші.
5. Google Ads та Google DoubleClick – два гіганти реклами, яких на Андроїді просто не уникнути. Користуючись платформою, ви вже й так віддаєте Гуглу практично всі метадані, тому тут немає чого жахатись.
6. Google CrashLytics та Google Firebase Analytics – чисто технічні трекери, загрози майже не становлять.
7. MixPanel – один з небагатьох дійсно успішних незалежних трекерів. Збирає метадані та поведінкову аналітику. Серед клієнтів Twitter, Uber, Skyscanner.
8. myTarget – трекер від російської компанії Mail.Ru Group. Реклама та маркетингова аналітика. Вбудовується в основному в трешак, популярний в російському сегменті.
9. MoPub – рекламний інструмент монетизації мобільних додатків від Twitter.
10. Yandex Ad – поведінкова аналітика, мобільна реклама та надання можливості трекінгу “невизначеним третім сторонам”. Якщо ви розумієте, про що я.

Підсумуємо: під час користування Вайбером, ваші поведінкові дані направляються у 10 спеціалізованих трекерів. Деякі з них займаються рекламою, більшість колекціонують метадані, всі будують моделі за допомогою машинного навчання, три належать російським олігархам, наближеним до уряду Путіна. Найгірша ситуація в тих користувачів, які при цьому знаходяться в мобільній мережі AT&T: за таких умов досягається повна спостережуваність поведінки в реальному часі.

Далі в нас WhatsApp, Instagram та Facebook. Тут все буде зовсім інакше, дивіться. В цих додатках практично немає зовнішніх трекерів, зокрема:
– WhatsApp – лише Google Analytics.
– Instagram – лише Facebook Login.
– Facebook – не вдалося проаналізувати, статичний аналізатор просто зависає на розборі його обфускації.
Питання “чому” – риторичне. Ділитися природними ресурсами – даними про людську поведінку – не в інтересах олігополій епохи наглядового капіталізму. Ці додатки самі по собі є колекторами та трансформаторами поведінкової аналітики, тому знайти в них трекери від Яндексу чи AT&T було б якось дивно. 

Тепер час для ложки меду: в яких месенджерах трекерів немає? 

Threema, платний європейський месенджер, містить один зовнішній трекер геолокації – Mapbox. Улюблений месенджер українських політиків Confide містить лише технічний трекер Google Firebase. Його ж містить Telegram, а також HockeyApp – американсько-німецький трекер користувацьких метрик, що належить Microsoft.

ProtonMail, Signal, Wire – не містять трекерів взагалі.

Ну і на завершення, декілька прикладів додатків з Топ-100 в Україні в форматі назва та кількість вбудованих трекерів.

EasyWay – 2
Квитки УЗ – 3
Укрпошта (бета) – 3
FaceApp – 4
KLO – 5
Privat24 – 6
Nova Poshta – 7
rabota.ua – 7
Алло: просто жити смарт – 7
Citrus.UA (Цитрус) – 7
My Vodafone – 8
Prom.ua – 9
Rozetka – 9
AUTO.RIA – 10 
TikTok Make Your Day – 10
EasyPay – 10
Raketa – доставка еды – 11
Avast Antivirus – 12
Slando/OLX – 14
Glovo – 16

Бережіться.

Залишити коментар