Стівен Пінкер «Просвітництво сьогодні»

Це, без перебільшення, найкращій наукпоп, який я читав за останні кілька років. Якщо дуже коротко, це потужний антидот проти культурного песимізму, тоталітаризму, забобонів, магічного мислення та інших проявів невігластва. Не тому, що автор звитяжно доводить свою правоту. А скоріше тому, що він методично та поступово вибиває підґрунтя з-під сучасних міфів, наводячи дані та історію їхньої зміни.

Я не буду наводити приклади суджень та висновків, бо вже й так заплямував ними френдстрічку всім друзям. Краще, я поділюся тим, що найбільше вразило мене у стилі. Пінкер вміє просто та доступно викласти досить складні концепції. Деколи я, прочитавши абзац про когнітивну психологію, квантову механіку чи мультивсесвіт, робив крок назад та думав про себе: якби я не читав томів літератури, яку він щойно підсумував одним абзацом, чи зрозумів би я його думку? І з подивом усвідомлював, що так, зрозумів би. Здатність сформулювати надскладні філософські та наукові концепції за допомогою загальнодоступних метафор – це найвищий рівень майстерності нехудожнього автора, і Просвітництво сьогодні нею просто фонтанує.

Ще одна особливість – це викладення у манері безперервного внутрішнього діалогу, який тримає у фокусі за допомогою влучного застосування іронії, сарказму та абсурду. Блискуче почуття гумору тримає вас в тонусі, а тим часом непомітно підкрадаються дані. Ціла купа фактичних, перевірених та візуалізованих даних. З досліджень та опитувань, ще й в хронології. У вас сумніви? Звісно ж, автор це передбачив, на наступній сторінці їх буде розвіяно наступною порцією даних. Ви вважаєте, що дані – це не достатній аргумент, адже мова йде про етику, мораль та віру? О, вам буде дуже важко дотримуватися цієї лінії захисту. Пінкер м‘яко, жартівливо та ненав‘язливо викладе перед вами аргументи, а далі все залежить від вашої спроможності дати їм раду.

Щоб зорієнтуватися у сучасному світі, ви можете витратити роки на вивчення матеріалу з найрізноманітніших галузей знань, який став основою цього твору. А можете прочитати одну книжку. Вибір за вами.

Залишити коментар