Всіх зламають, це лише питання часу

Одного з найбільших у світі постачальників послуг та продуктів з кібербезпеки, компанію FireEye, зламали хакери. Нападники були санкціоновані одною з великих держав (останнє речення читається так: “Росіяни”). Ціль атаки – інструментарій компанії (“кіберзброя”) та інформація про клієнтів з державного сектору (яких в компанії багацько). 

Тому якщо хтось вам каже, що він “невразливий”, або забезпечує “абсолютний захист”, або що вам “не варто хвилюватися” і ваші дані “в повній безпеці” – можете бути впевнені, перед вами шарлатан. Люди, які так кажуть, просто не розуміють, про що говорять. Це ходячий ефект Даннінга-Крюґера або гірше – приклад відвертої та лицемірної брехні.

Але є в кібербезпеці й гірші речі. Це коли починають звинувачувати жертву. Типу вона могла захиститися, але не стала, тому сама винна. Це може стосуватися відомої людини, комерційної компанії, державної служби – не важливо. Головне оця тупорила совкова презумпція винуватості жертви з бюджетом. Типу мав усі шанси, але не скористався, лоханувся, сам винен.

Такі закиди можна пробачити наївним дилетантам або аматорам-початківцям. Мамкіному хакеру все одно, кого тролити в інтернеті – ”корупціонера”, “баригу” чи “мегакорпорацію зла”. Зі школотою все зрозуміло, її диванна експертиза нікого не цікавить і ні на що не впливає. Але коли жертву починають блеймити самопроголошені “експерди” з перевіреними акаунтами або з телевізора, таке треба запам’ятовувати. А ще краще записувати.

Зараз лузери та хейтери почнуть вам навішувати макарони за те, що FireEye зажрався, пропустив удар, і так йому і треба. Занотовуйте, хто так робить. Цей список вам знадобиться, потім подякуєте. А всіх, хто натякне чи навіть напряму закине, шо я необ’єктивний, бо в мене в FireEye купа друзів та приятелів, – можете сміливо посунути вгору списку. Це класний тест на вошивість для вашого “лідера думок” від кібербезпеки, не втратьте нагоду ним скористатися.

Залишити коментар