Герої, злодії та дракони: ще раз про приватність в інтернеті

Останнє оновлення Apple iOS та інтеграція автоматичної перевірки витоку паролів у Google Chrome, напевно, є найбільшим в історії приростом приватності користувачів інтернету. Іронія полягає в тому, що ті самі компанії, разом з іншими інтернет-гігантами, такими як Facebook, Microsoft та Amazon, становлять найбільшу загрозу приватності.

Почнемо з хорошого. Apple iOS 14 радує як ніколи. По-перше, розробники вдосконалили контроль доступу додатків. Наприклад, раніше ви могли або надати, або не надати додатку доступ до фоток або геолокації. Відтепер ви можете надати доступ до приблизної геолокації та конкретних фоток. Окремі дозволи вимагаються на трекінг користування додатками та вебсайтами, на зв’язок з іншими пристроями в локальній мережі, на автозаповнення форм контактними даними, і найкрутіше – на доступ до буфера обміну.

Своєю чергою, Google нарешті доробив перевірку безпеки паролів у Chrome на всіх платформах. Тепер паролі, які ви вводите в форми, автоматично перевіряються у відомих базах даних витоків паролів, і так – це безпечно. До речі, аналогічну функцію можна ввімкнути у вбудованому парольному менеджері iOS, але я все що рекомендую користуватися чимось спеціалізованим типу 1Password або KeePass.

А тепер давайте про погане. І тут я навіть не знаю, з чого почати. Якщо ви ще не дивилися документалку the Social Dilemma, я дуже наполегливо раджу вам зробити це сьогодні. Якщо захочете зануритись у тему глибше, рекомендую також ці інтерв’ю: Welcome to the Cult Factory, the Trouble with Facebook та Рене ДіРеста у Джо Рогана. Якщо ви хочете дізнатися ще більше про загрози, які сучасні інтернет-технології становлять для людства, ось вам книжка Шошани Зубової the Age of Surveillance Capitalism.

Slack Wyrm on Facebook
Slack Wyrm on social media.

Але що конкретно не так з Facebook, Google та іншими інтернет-монополіями, які неперервно конкурують за нашу увагу, повністю витіснили природні соціальні контакти віртуальними, маніпулюють нашими рішеннями та продають їх рекламодавцям? Якщо для вас відповідь на це питання не очевидна з формулювання, я нагадаю, що побічним ефектом економіки дії (або спостережного капіталізму) є ізоляція соціальних груп в інформаційних бульбашках. І як наслідок – поляризація та радикалізація суспільства, через яку стаються фантастичні речі, на кшталт Брекзит, президентів Трампа та Зеленського, та (зі свіженького) кандидата в мери Києва Пальчевського.

Друзі та знайомі, особливо батьки, часто питають мене, як зробити використання гаджетів безпечнішим. Як контролювати та захищати цифрове життя дитини? Як допомогти рідним вберегтися від загроз кіберпростору? Сьогодні в мене порада, як захиститися від загроз, про які ви не запитуєте. Як уникнути неявних загроз сучасних цифрових технологій, або хоча б зменшити їхні наслідки.

Головною зброєю цифрового капіталізму є маніпулювання нашою увагою. Найдієвішим способом боротьби з маніпуляцією є уважна медитація (mindful meditation). Вдумливе управління увагою є пріоритетом цієї практики. Тому навчившись контролювати її або принаймні уважніше її розподіляти, ми можемо побудувати необхідний захист. Уважну медитацію рекомендують кілька дослідників цифрової залежності, а також нейропсихолог Сем Харріс та вже згадана винахідниця терміну “спостережний капіталізм” Шошана Зубова.

Щоб розпочати медитувати, багато не треба: встановіть якийсь популярний додаток і вперед. При цьому майже неважливо який, хоча я раджу почати з Headspace або Calm. Якщо вас відлякує певна метафізика медитації – відкиньте це одразу. Ефективність уважної медитації доведена нейробіологами та має мало спільного з релігією, окрім історичної популярності на Сході. Успіх тут неминучий та є функцією від часу. Головне спробувати та зробити медитацію корисною звичкою. І тоді вона відкриє вам двері, про існування яких ви інакше не дізналися б.

Якщо ж медитація це “не ваше, і все”, маю погану новину: другий шлях веде через певні обмеження свободи. Вивчіть інструменти контролю екранного часу у ваших гаджетах (Screen Time в Apple та Google) та зробіть наступне. Накладіть обмеження на доступ до додатків соціальних медіа та інших розваг: Facebook, Instagram, Snapchat, TikTok, Twitter тощо. Комусь навіть знадобиться додати до цієї категорії поштовий клієнт, адже серед нас чимало імейлоголіків. Встановіть ліміт на час використання цих додатків – скажімо, чотири години на добу – та захистіть налаштування кодом доступу. Увага, цей код маєте встановити не ви, а людина, яка справді про вас піклується та якій ви дуже дорогі.

Може здаватися, що це якась психологічна вправа в програмі лікування залежності або викорінення поганої звички. Так і є. Якщо під час налаштування екранного часу ви побачите, що користуєтесь смартфоном понад чотири години на добу, це поганий знак. Вам і справді потрібна допомога, і це не найгірший спосіб її отримати.

Якщо у вас виникли питання щодо описаних в цьому тексті практик, ви можете поставити мені їх у каналі #meditation нашого серверу в Discord. Також, я буду радий поспілкуватися в коментарях під цим постом та скрізь, де ви його знайдете. Соціальні медіа це зручний та дієвий спосіб створювати інформацію та обмінюватися нею. Але, як і багато інших винаходів людства, соцмедіа мають побічні ефекти. Людство завжди адаптується до своїх винаходів, цього разу зробімо це якнайшвидше.

Залишити коментар