Досягнення стратегічних цілей в кіберпросторі

Як теорія постійності кіберконфлікту пояснює досяжність стратегічних цілей в кіберпросторі та через кіберпростір.

В одному з попередніх дописів я почав розповідати про те, як сучасна кібер-наукова тусовка виділяє кібер в окремий домен стратегічного протистояння – поряд з конвенційним та ядерним доменами (не плутати з доменами ведення конвенційних бойових дій). Сьогодні я поділюся думками колег про досяжність стратегічних цілей в кіберпросторі.

Продовжити читання “Досягнення стратегічних цілей в кіберпросторі”

Кіберпростір як стратегічний домен

Про теорію постійності кіберконфлікту та що вона означає для майбутнього міжнародних відносин.

Якщо вірити дослідникам, кіберпростір став доменом міжнародного протистояння ще на початку дев’яностих. Проте донедавна теорія та політика кіберпростору зосереджувалася на тактичній та оперативній площинах цього середовища. Операції в кіберпросторі, за деякими виключеннями (Outside the Box та Olympic Games, також відома як Stuxnet), не вважалися здатними досягати стратегічних цілей на кшталт сповільнення ядерної програми противника (Сирії та Ірану відповідно). Також, дії країн в кіберпросторі донедавна залишалися нижче рівня збройного конфлікту та не призводили до серйозної ескалації. Проте, після нещодавнього розриву дипвідносин Албанії та Ірану, це змінилося.

Продовжити читання “Кіберпростір як стратегічний домен”

Книжкові рекомендації, сезон весна-літо 2022, частина друга

Продовжую ділитися відгуками щодо книжок, прочитаних в першому півріччі 2022 року.

Продовжую ділитися відгуками щодо книжок, прочитаних в першому півріччі 2022 року. Першу частину читайте за посиланням.

В перерві між першим та другим дописом прийшла думка про те, як книжки впливають на хід історії. Тоталітарні диктатори втілюють в життя твори філософів попередніх десятиліть. Демократичні політики ведуть диспути, спираючись на результати досліджень науковців. Навіть неписемні слідують за популістами, що є читачами ідеологічних опусів.

Книги закладають ідейні фундаменти під стіни, що розділяють суспільства. Пам’ятаєте, як у юності ми сперечалися з людьми, які слухали іншу музику? Сьогодні ми воюємо з людьми, які читали інші книжки.

Продовжити читання “Книжкові рекомендації, сезон весна-літо 2022, частина друга”

Книжкові рекомендації, сезон весна-літо 2022, частина перша

Книги, прочитані в період весна-літо 2022 року.

Доброго здоров‘я, друзі. Продовжуємо нашу періодичну рубрику книжкових рекомендацій. Одразу зізнаюся, приділяти час книжкам зараз вдається лише на бігу в аудіоформаті або ж під час повітряних тривог. Тому не зважайте на кількість, яка цього року трохи “просіла”. Це компенсується якістю матеріалу, адже обирати зараз доводиться дуже ретельно.

Почну з поради, яку я для себе відкрив дуже пізно, передав своїм дітям дуже рано, а тепер ділюся з вами. Зокрема тому, що знайшов їй підтвердження в одній з прочитаних книжок, описаних нижче. Вгадайте, у якій?

Продовжити читання “Книжкові рекомендації, сезон весна-літо 2022, частина перша”

російська імперська стратегічна культура

В кожної імперії є культурна база. Британія хотіла володарювання над торговими шляхами. Штати хочуть панування над ресурсами та економікою. Китай хоче помсти за століття приниження. А рф нічого не хоче. Основним імперським рушієм росії є страх. Страх загарбання та хаосу.

Цей пост підсумовує ланцюг твітів, в якому я стисло переказав лекцію полковника фінської розвідки за посиланням. Це відео це такий собі дайджест аналізу російської зовнішньої політики з точки зору теорії стратегічної культури.

Продовжити читання “російська імперська стратегічна культура”