Роскомнадзор зняв бан з Телеграма

Роскомнадзор (російський держорган, який опікується захистом інтересів Кремля в інтернеті, зокрема впроваджує цензуру) відмовився від заборони Телеграма, так ніби вона колись могла б працювати. Серед аргументів найбільш важливі для нас два:

  1. Дурови ніби то запропонували уряду допомогу в боротьбі з тероризмом і екстремізмом. Мовляв, ми вже й так багато для цього робимо: банимо контент, закриваємо канали тощо. Готові до співпраці.
  2. Телега це загалом дуже зручний спосіб швидко поширити інформацію серед тих, кому вона цікава. (І при цьому не залучений жоден штучний інтелект чи ще якась новомодна техно магія. Я розсилаю пост, ви миттєво його отримуєте. Якщо вам не цікаво – ви ставите канал на м’ют або відписуєтесь.) І виявилося, що це дуже допомагає поширювати важливу інфу під час глобальних криз. Землетрусів там, повеней, епідемій. Тощо.

Щодо другого аргументу мені важко щось критикувати, бо тут все досить раціонально виглядає. Але я все ж таки спробую. Будь-яка криза відкриває вікно можливостей для непопулярних змін. Комусь вона дає привід звільнити 40% працівників – бо завжди хотілося, та не було солідної відмазки. Комусь вона дозволяє натиснути на політичних активістів та обмежити право громадян на зібрання та протести – дик карантин же ж. І практично всім вона дає моральне право попросити знижку – дивіться яка страшна криза, нумо поторгуємось. Роскомнадзору криза дала змогу відмовитись від нерозумної та невигідної для Кремля спроби обмежити використання Телеграму в РФ. І що найголовніше – публіка вважатиме це великою перемогою, а це вигідно всім: і Телеграму, і Кремлю, і Роскомнадзору, і Роскосмосу. Хоча ні, Роскосмосу вже ніщо не допоможе.

Щодо першого ж аргументу… тут все просто, мої дорогенькі. Українці (в нормальному розумінні цього слова) цілком натурально попадають в одну з названих категорій. Для офіційного Кремля, якщо ми не колаборанти, то ми або терористи, або екстремісти.

Залишити коментар